За цитування Біблії був виключений з університету. Суд відновив права студента-християнина

Студент-християнин, якого виключили з магістратури на факультеті соціальної роботи Університету Шефілда за пост у Facebook, в якому він виражав свої релігійні переконання щодо гомосексуалізму, домігся захисту інтересів в Апеляційному суді Англії.

Група з трьох суддів одноголосно встала на сторону 41-річного Фелікса Нголе, який оскаржив рішення судді Високого Суду 2017 року. Останній підтримав право Університету виключити Нголе з дворічної програми за висловлювання в Інтернеті, які кваліфікували «образливими для геїв і бісексуалів».

Апеляційний суд постановив провести нове слухання у справі Фелікса в «реформованій» університетській групі, яка визначає придатність до практики, підкресливши, що попередні розгляди були «помилковими і несправедливими по відношенню до позивача». Судді постановили, що університет «припустився помилки, змішавши два поняття – вираз релігійних поглядів і дискримінацію».

Апеляційний суд спростував позицію університету про те, що «будь-який вираз несхвалення одностатевих відносин порушує професійні принципи».

Група попередила, що позиція університету в цій справі «суперечить» відповідному кодексу поведінки і принципам Ради медичних професій (СМП).

На думку апеляційного суду, вираз теологічних точок зору «не обов’язково означає, що особа, яка виражає такі погляди, піддає людей дискримінації на цих підставах».

У постанові говориться: «У цій справі є прямі докази того, що заявник ніколи нікого не піддавав дискримінації на таких підставах в минулому і навряд чи буде робити це в майбутньому (оскільки, як пояснив Нгола, Біблія забороняє ненавидіти ближнього)».

Нголе відрахували з курсу в 2015 році після того, як він написав у Facebook, що «Біблія і Бог вважають гомосексуалізм гріхом». 

Нголе висловив свою думку: «Хочемо ми цього чи ні, одностатевий шлюб це гріх. Думка людини не змінить Слово Бога».

Відрахований стверджував, що університет винен у «подвійних стандартах» і що його відсторонення було вирішено університетською групою, яку очолював професор-гомосексуаліст, відомий активіст ЛГБТ руху.

За словами Нголе «це чудова новина не тільки для мене і сім’ї, а й для всіх, хто дбає про свободу слова, особливо для тих, хто працює або навчається».

Виконавчий директор Християнського правового центру (Christian Legal Centre) Андреа Вільямс назвала перемогу Нгола поворотним моментом для християн: «Спроба університету піддати цензурі цитати з Біблії дивує. Сподіваємося, новина про свободу буде принесена в усі університети. Християнам і представникам інших віросповідань необхідно мати можливість висловлювати погляди, не боячись цензури і покарання».

Джерело:
http://www.rodyna.org.ua