Великоднє послання Архиєпископа і Митрополита Львівського Української Греко-Католицької Церкви


Всесвітлішим та Всечеснішим отцям,

Високопреподобним і Преподобним отцям, ченцям та черницям,

Дорогим та достойним мирянам Львівської Архиєпархії

Христос воскрес!

Достойні сестри і брати, прийміть щирі святкові вітання в день урочистого празника Воскресіння Христового! Цьому величавому святу передували позитивні приготування – тривалий піст та дорогоцінні молитви з доземними поклонами, що дуже радо практикує наш народ. Багато людей з великою побожністю та благоговінням в час Великого посту брали участь у цих молитвах, а також прибували на вечірню молитву Літургії Напередосвячених Дарів. Також з незмірною відповідальністю вірні зближаються до святої Тайни Сповіді, щоб отримати очищення душі від гріховного бруду, причащаються Тіла Христового та взагалі очікують дати великої історичної правди – свята Великодня. Сьогодні святкуємо празник Воскресіння Христового! Господь переміг смерть, гріх та демонську темряву. Сам Спаситель наголосив: «… Я – світло світу. Хто йде за мною, не блукатиме у темряві, а матиме світло життя» (Ів 8,12).    

Пасха – радісне та світле свято, котре благоговійно очікуємо з великим переконанням про наше воскресіння. Через Воскресіння Ісусове «Гроби відкрилися, багато тіл святих померлих устали, і вийшовши з гробів по його воскресінні, ввійшли у святе місто й багатьом з’явились» (Мт 27,52-53). Померлі вернулися до життя й голосили правду про воскресіння Христове, це було великим свідчення божественності природи нашого Спасителя! Первосвященики та старші, які зібралися після приходу до них сторожі та вояків, що сповістили про воскресіння Христа, дали вояками досить грошей та веліли так говорити: «… Скажіть, що його учні прийшли вночі й викрали його, коли ми спали. А як почує це правитель, ми умовимо його й він не буде вас турбувати» (Мт 28,13-14). Старшина планувала грошовою винагородою заперечити Воскресіння Христове, а мертві, що вийшли із гробів, навпаки – свідчили про нього, руйнуючи задум нечесних людей. Зрештою, для регулярних військових, що сторожили гріб, байдуже служіння каралося смертю.

Теж і самі вояки бажали завжди показати, що вони гідні честі та пошани за своє служіння! А тут стверджувати про крадіжку тіла людини з гробу, що вимагала великих зусиль та часу, було певним соромом для військових. Дуже невдалим та грубим був приготований обман юдейської старшини, яка не зважала на провал своєї репутації перед народом! Вони хотіли обманним шляхом заперечити та звести нанівець Господнє Воскресіння! А Ісус при житті на землі заявляв та стверджував: «… Я – воскресіння і життя. Хто в мене вірує, той навіть і вмерши – житиме!» (Ів 11,25). Вороги та неприятелі Ісуса не один раз чули, як Він говорив про своє Воскресіння та життя людини після смерті, про суд та вічну нагороду чи покарання. Багато із людей це чують і в наш час, але не усі бажають в це повірити або прийняти. Це справа кожної людини – вірити у життя після смерті або ні. І яке буде розчарування, коли неприготована особа зустрінеться з Божою справедливістю, коли збудуться слова Сина Божого: «І вийдуть ті, що чинили добро, на воскресіння життя. А ті, що зло чинили, – воскреснуть на суд» (Ів 5,29). Спаситель світу ніколи не стверджував, що життя людини – це життя лиш на землі. Він проектував погляд людини на вічність, на щасливе або нещасливе життя. Чому люди не хочуть в це вірити? Подібно, як юдейська старшина намагалася заперечити Воскресіння Христа, шаліє демон та здобуває прихильників, сам вмовляє людину, що не існує життя поза гробом. А історія людства стверджує по-іншому – хоч би воскресіння померлих, які вийшли з гробів, воскресіння Лазаря, дочки Яіра та сина вдови із міста Наїн! 

Сам Господь, Ісус Христос, тріумфально воскрес, переміг смерть, залишивши полотна та порожній гріб. У гробі жінки бачили юнака, одягненого у білу одежу, який їх повідомляв, що Ісус воскрес. Це був ангел, який сказав жінкам, щоб повідомили учнів та Петра чекати Господа у Галилеї (пор. Мр 16,5-7). Євангелисти записали імена жінок, які приходили до гробу, бачили ангелів, чули їхню розмову про Воскресіння Христа. Одна із них – Марія Магдалина, з якою розмовляв Ісус по Воскресінні: «… Маріє! А та обернулась та до нього по-єврейському: Раввуні! – що у перекладі означає: Учителю!» (Ів 20,16). Потім апостол Симон Петро разом зі святим євангелистом Іваном бігли до порожнього гробу, де побачили лиш «полотнище» та хустку, яка була на голові в Нього (пор. Ів 20,6-7). Ісус являвся апостолам не тільки поодиноко, але усі разом бачили Його, коли Він приходив до них при зачинених дверях та ставав посередині кімнати (пор. Ів 20,19-29). Про Воскресіння Христове описано достатньо у Святому Писанні та інших книгах. Ці свідчення необхідно прийняти з вірою, бо це незаперечний факт. Христос воскрес для людства як свідок, який усіх нас воскресить до гідного, вічного та щасливого життя, що його готуємо собі життям на землі!

Щиро вітаю усіх з празником Воскресіння Христового! Хай радість цього свята увійде в кожну душу та серце громадян нашої України! Христос воскрес! Воістину воскрес!

Благословення Господнє на Вас!

ІГОР

Архиєпископ і Митрополит Львівський

Дано у Львові

при Архикатедральному соборі св. Юра

Дня 22 квітня 2019 року