“В молитві понад усе, потрібно шукати волі Божої, а не своєї” – о. Олег Лука під час першої реколекційної науки у нашому храмі

Сьогодні після Божественної Літургії, наші парафіяни мали чудову можливість почути духовне слово отця релолектанта під час цьогорічних великопосних реколекцій. Реколекції цього року провадить о. Олег Лука, докторант  Папського Університету Святого Хреста та викладач  Львівської Духовної Семінарії Святого Духа. 

Під час першої реколекційної науки отець-духівник розповідав про те, що часто в молитві християнин не знає, що має у Бога просити. Але погляньмо глибше на слова молитви, яку навчив нас сам Господь Ісус Христос, – молитви “Отче Наш”. У цій короткій молитві, молільник просить, щоб у тих проханнях, які він заносить до Всевишнього, Він (Господь) сам визначив, що є найкориснішим і потрібним для того, хто молиться. Для цього молільнику потрібно цілковито довіритись Божій волі, прийняти її як певний спасительний план Господній у конкретній “моїй історії”.

Священик, цитуючи Святоотцівські твори, звернув увагу вірян на певні небезпеки духовного шляху християнина. І однією з таких небезпек, є те, що людина часто з байдужістю, і не бажанням каятись, ставиться до повсякденних гріхів, які чинить вважаючи їх такими, які не мають сили похитнути її прагнення до досконалості. А це якраз і є початком “обману” і підступу, який готує для неї диявол (з грецьк. той який розділяє, ділить – diabolos). Великі гріхопадіння такі, як вбивства, крадіжки і т. д. – це вже наслідок.

Євангеліє вчить основоположних принципів духовості “будеш вірним в малому, поставлю тебе вірним над великим”, мається на увазі, що не слід “недооцінювати”, повсякденні наші упадки. З них також потрібно щиро каятись. Пам’ятаймо, що хрести, які Господь нам посилає, це благодать Божа, яка допомагає нам зростати у терпеливості і любові до Нього та ближнього.

Наступні дві реколекційні науки о. Олег проведе завтра під час Божественної Літургії о 10: 00 та 12: 00. Запрошуємо Вас!