Дорогі парафіяни, в П’ятницю 5 квітня, запрошуємо на Чин Соборування. Початок о 16: 00.

СЛАВА ІСУСУ ХРИСТУ!

Дорогі парафіяни,

В п’ятницю, 5  квітня о 16:00 запрошуємо на Чин Соборування. Очікуємо прибуття Архиєпископа і Митрополита Львівського Кир Ігоря, який промовить до нас тематичну Катехизу.

Опісля ж, о 18:00 Літургія Напередосвячених Дарів.


Таїнство Соборування – це священнодійство подароване  Богом для полегшення страждань саме важкохворих людей. Однак, сучасна практика нашої Церкви допускає до участі один раз у році й людей без явних фізичних проблем, при цьому маючи на увазі їх потребу в уздоровленні не тільки тіла, але й душі. Зазвичай, такий чин відправляється для великої кількості людей у час Великого посту.

Таїнство Соборування або Маслосвяття – це таїнство Церкви, в якому священик при помазуванні хворому певних частин тіла, закликає на нього благодать Божу, яка зцілює тілесні та душевні хвороби. Назву «Маслосвяття» чи «Єлеопомазання» таїнство отримало від того, що під час нього священнослужителі освячують особливий єлей (масло), яким намащують людину. А «Соборуванням» – від того, що за древньою традицію це таїнство повинен звершувати собор священиків, зазвичай сім. При потребі – менше. Історія цього таїнства надзвичайно древня та сягає ще часу святих апостолів, які отримавши від Спасителя владу лікувати різні хвороби прощали людям гріхи, помазували олією та зцілювали їх словами молитви (Мр.6:13Як.5:14-15).

Під час звершення Таїнства священики молитвою освячують єлей, читають особливий канон, а потім під час  богослужіння, яке складається з семиразового читання Апостола та Євангелії, помазують члени тіла хворого.

За вченням Церкви, основною причиною наших фізичних немочей є хвороби душі, викликані нашою гріховністю – загальнолюдською чи особистою. Святе Писання часто пов’язує тілесне зцілення людини з її покаянням і направленням життя. Однак, варто зауважити, що такий зв’язок не є безумовний. Не в кожному випадку хвороби людини причиною є її гріховність (Див. Мр.2:3,5 і пор. Ів.9:3). Іноді, хвороби даються людині як напоумлення, застереження, чи як особливе випробовування. Просякнуті цією думкою також і Таїнства Церковні.

Євхаристія, Покаяння, Соборування та інші несуть в собі ідею повного душевно-тілесного зцілення через їх прийняття, через позбавлення людини гріха цим досягається і позбавлення чималої кількості хвороб, іноді найбільш страшних і смертельних.

Чимало людей помилково сприймають це богослужіння як заміну повноцінному медичному лікуванню. Соборування не лікує людину від хвороби, та навіть не є доповненням медицини. Це Таїнство вводить хворого в Любов, Світло та Життя Христове. Мета таїнства Соборування – зробити людину свідком Христа в її стражданнях, а якщо буде Богу вгодно, то полегшити її страждання чи підбадьорити її в них.