Папа Франциск: щоб любити Бога, треба любити ближнього

Під час ранкової Святої Меси у Ватикані Папа Франциск ще раз нагадав, що не можемо любити Бога, якщо не любимо свого ближнього

Щоб любити Бога в конкретний спосіб, необхідно любити наших ближніх, наших братів – симпатичних та антипатичних, любити також і ворогів. На цьому наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час ранкової Святої Меси в резиденції «Дім святої Марти» у Ватикані в четвер 10 січня 2019 року, підкреслюючи, що віра, яка долає дух світу, дає нам силу молитись за всіх, навіть і за ворогів, не даючи простір почуттям заздрощів та спокусі пліткувати.

Дух світу – брехун

Пояснюючи уривок з І Послання святого апостола Івана (І Ів 4,19-5,4), Святіший Отець зауважив, що треба боротись з духом світу, що є брехуном, в той час, коли Божий Дух є правдомовним. «Дух світу є духом марнославства, духом речей, які не мають фундаменту і впадуть», – наголосив проповідник, цитуючи уривок з Послання святого Івана: «Все, що народжується від Бога, перемагає світ» (І Ів 5, 4).

Дух світу завжди розділяє

За словами Папи, святий апостол Іван чітко підкреслює конкретність Божого Духа: треба однаково говорити та діяти. «Хто не любить брата свого, якого бачить, той не може любити Бога, якого він не бачить» (І Ів 4,20). Отже, якщо ми не любимо те, що бачимо, що є реальним, до чого можемо доторкнутись, як можемо любити те, чого не бачимо, що є фантазією?

«Дух світу – це дух поділу, – сказав Його Святість. – Коли він втручається в сім’ю, в громаду і в суспільство, то завжди викликає розколи: завжди! Тоді зростають розбіжності, виникає ненависть та війни…»

Святий Іван каже далі: «Коли хтось каже: ʺлюблю Богаʺ, а ненавидить брата свого, той неправдомовець», тобто, за словами Папи, він є сином духа світу, що є чистою брехнею, чистою вдаваністю. Отже, слід замислитись: чи я люблю Бога? Щоб відповісти на це питання, Святіший Отець вказав на три знаки, які свідчать про те, чи ми любимо свого ближнього, чи ні.

Три знаки

Першим із знаків того, чи ми любимо братів, є наша молитва за ближніх, за конкретних людей, навіть і за ворогів. Другий знак любові до ближніх – це перевірити, як ми реагуємо на почуття заздрощів, можливо, хотілось би побажати комусь зла чи нещастя… Це небезпечний знак того, що ми не любимо. А третім щоденним знаком того, що не любимо ближніх, а тим самим – не любимо Бога, є пліткування, яким руйнуємо іншу людину. Це знак, того, що не любимо ближніх.

Потреба віри

Щоб подолати дух світу, необхідний дух віри. Папа Франциск особливо наголосив на цьому, підкреслюючи, що треба вірити, що Господь присутній у наших ближніх. «Перемога, що перемогла світ – це наша віра. Тільки з великою вірою ми можемо прямувати цим шляхом, а не з людськими думками, породженими загально поширеними критеріями. Тільки віра дасть нам силу не пліткувати, молитися за всіх і не дозволяти, щоб зростали почуття заздрості. Господь бажає від нас конкретності в любові», – сказав на закінчення проповіді Святіший Отець.