Папа: В справі виховання необхідний діалог між родиною і школою

Папа Франциск зустрівся з членами Італійської Асоціації Батьків, яка відзначає своє 50-річчя. Це стало нагодою поділитися думками про важливість діалогу між школою та сім’єю.

Сім’я як «головна дійова особа суспільного життя» та завдання виховання нових поколін, були головними темами промови, з якою Папа Франциск звернувся до членів Італійської Асоціації Батьків, приймаючи їх у п’ятницю, 7 вересня 2018 р., в залі Павла VI у Ватикані. Зустріч, що відбулася в контексті відзначення 50-річчя асоціації, стала нагодою, аби подякувати та підбадьорити тих, які «допомагають батькам здійснювати їхнє завдання виховання» згідно з «принципами християнської етики».

Нагода утвердити мотивацію

Святіший Отець зауважив, що відзначання 50-річчя – це «цінна нагода для того, щоб утвердити мотивацію» праці на користь сім’ї та виховання. «Багато ваших сил присвячені тому, щоб бути поруч і підтримувати батьків у їхньому завданні виховання, зокрема, з посиланням на школу, яка завжди є головним партнером сім’ї у вихованні дітей», – сказав він.

Криза «виховного пакту»

Глава Католицької Церкви з гіркотою визнав, що сьогодні, коли говориться про «виховний союз між школою та сім’єю», то, в основному, для того, щоб вказувати на його кризу. З одного боку, сім’я «не цінує, як колись», працю вчителів, «яка часто є малооплачуваною», а вчителі вважають «надокучливим втручанням» присутність батьків у школі, сприймаючи їх ледь не ворогами.

«Щоби змінити цю ситуацію, необхідно, щоб хтось зробив перший крок, перемагаючи побоювання щодо іншого та великодушно простягаючи руку. А тому заохочую вас розвивати й завжди підтримувати довіру до школи та вчителів: без них ви ризикуєте залишитися самими у вихованні та дедалі менше спроможними ставити чоло новим виховним викликам, які походять від сучасної культури, від суспільства, мас-медіа та нових технологій», – сказав Папа.

Присутність батьків у школі

Промовляючи до батьків, Святіший Отець зауважив, що вчителі, як і вони, «також щодня задіяні у служіння виховання ваших дітей». І якщо справедливо «нарікати на можливі обмеження їхньої діяльності», обов’язковим є «шанувати їх, як цінних союзників у виховному починанні».

«Ваша відповідальна та сповнена готовності присутність, що є знаком вашої любові не лише до ваших дітей, але й до добра всіх, яким є школа, допоможе вам подолати чимало поділів і непорозумінь в цій сфері, як також причинитися до того, що за сім’єю буде визнано її першочергову роль у вихованні та навчанні дітей та молоді», – зауважив Глава Католицької Церкви, додаючи:

«Якщо ви, батьки, потребуєте вчителів, то також і школа потребує вас і не може досягти свою мету без ведення конструктивного діалогу з тими, на кому лежить першочергова відповідальність за зростання її вихованців».

Важливість взаємодопомоги

За словами Папи, участь в асоціації вчить покладатися на взаємодопомогу. Африканське прислів’я стверджує, що для того, щоб виховати дитину, потрібні зусилля всього села. Тому й у шкільній освіті не повинно забракнути «співпраці між різними складовими виховної спільноти». Крім того, зробити свій внесок у викорінення «виховної самотності сімей» повинна також і Церква.

«Отож, ви маєте подвійну силу, – зазначив Святіший Отець, – ту, що походить з приналежності до асоціації, тобто, збору людей, які об’єднуються не проти когось, але для добра всіх, а також силу, отриману завдяки вашому зв’язкові з християнською спільнотою, з якої черпаєте натхнення, надію та підтримку».

Свобода, щоб виростати зрілими

Підсумовуючи, Глава Католицької Церкви наголосив на тому, що діти є цінним даром, який слід зуміти «оберігати», однак, залишивши їм свободу, «необхідну для того, щоб зростати і дозрівати як особи, у свою чергу спроможні одного дня відкритися на дар життя». А уважність, з якою пильнується від «загроз, що чигають на найменших», не повинна завадити тому, щоб «дивитися на світ з довір’ям», вміючи розрізняти та підказувати дітям «слушні нагоди для загальнолюдського, громадянського та християнського зростання».

«Вчіть також своїх дітей морального розпізнавання: це є добре, це не зовсім добре, а це лихе. Щоб вони вміли розрізняти. І цього вчимося як удома, так і в школі», – сказав Папа Франциск.