Церква засуджує гріх, бо повинна казати правду

Церква «засуджує гріх, бо повинна казати правду, але, водночас, вона обіймає грішника, який визнає себе таким», пропонуючи йому «безмежне Боже милосердя». Про це читаємо в посланні, яке Папа Франциск надіслав через Державний Секретаріат Святого Престолу учасникам міжнародної зустрічі членів християнського руху подружньої духовності «Equipes Notre Dame», що від 16 до 21 липня відбувається в Марійському Санктуарії у Фатімі, Португалія.

«Групи Пресвятої Богородиці» – саме так з французької мови можна перекласти назву цього руху, який зродився 1939 року з ініціативи французького священика Енрі Каффарела. Ці «Equipes» складаються зі священика та кількох подружжів, які щомісяця зустрічаються з метою поглиблення духовного життя та обміну досвідом. Сьогодні рух діє в майже ста країнах світу, об’єднуючи 13,5 тисяч груп.

Хоч втікаємо від любові Бога, Він постійно на нас очікує

Послання, адресоване на ім’я міжнародних координаторів руху та прочитане Апостольським Нунцієм в Португалії, надихається темою зустрічі, що зосереджена навколо постаті блудного сина, який повертається до батька. Папа закликає розпізнати себе в цьому сині, «що повертається до Отця, Який не втомлюється обіймати його та повертає йому синівську велич».

«Діткнуті настільки великою доброзичливістю, – читаємо в посланні, – дозвольте своєму серцю сказати: це правда, Господи! Я є грішником, саме так почуваюся і таким є. Я загубився. Тисячами способів я втікав від Твоєї любові, але знову приходжу до Тебе, що відновити союз з Тобою. Я потребую Тебе. Відкупи мене знову, Господи! Огорни мене ще раз Своїми відкупительними обіймами».

Ніхто не виключений з Божого милосердя

Зрештою, як зазначається в посланні, розпростерті Христові обійми «на хресті показують, що ніхто не є виключеним з любові Отця, ні з Його милосердя». Він, у дійсності, «не мириться з втратою нікого: чоловік чи дружина, батьки чи діти… не є в очах Ісуса втраченими назавжди, але є людьми, яких слід розшукати, тож Ісус спонукає нас виходити, щоб їх шукати». Бо, як підсумовується у звернення, «якщо хочемо знайти Господа, ми повинні шукати Його там, де Він прагне нас зустріти, а не там, де нам хочеться його шукати».