Папа: справжня єдність – це шлях, на який нас хоче вивести Ісус

У четвер, 17 травня 2018 р., проповідуючи на ранішній Службі Божій у резиденції «Дім Святої Марти» у Ватикані, Вселенський Архиєрей закликав присутніх трудитись задля правдивої єдності, перестерігаючи при цьому перед небезпекою фальшивої єдності, на шляху якої існують плітки, осудження один одного та поділи.

До цих роздумів над двома шляхами єдності Святішого Отця натхнув біблійний уривок із 17-ї глави Євангелії від святого Івана, який ще називають Архиєрейською молитвою Ісуса, де Спаситель наголошує на єдності, яка існує між Ним та Отцем, вказуючи на те, що також і ми повинні бути одне. Мова йде про «єдність спасіння», яка будує Церкву та скеровує нас до щасливої вічності. «Коли ми, – підкреслює Єпископ Риму, – у житті, в Церкві чи в громадянському суспільстві трудимося задля єдності, то ми перебуваємо на шляху, який накреслив Ісус».

Фальшива єдність провадить до поділів

Як зазначив Глава Католицької Церкви, є також і фальшива єдність. У цьому можемо переконатись із першого літургійного читання цього дня (див. Діяння Ап. 22, 30; 23. 6-11), де обвинувачі апостола Павла спочатку виступають як одне ціле, проте, після того, як апостол, будучи кмітливим, кидає у них «камінь поділу», мовивши, що його хочуть оскаржити за віру у воскресіння мертвих, ця фальшива єдність розпадається й одна частина обвинувачів відділюється від іншої, адже садукеї не вірили у воскресіння. Апостолу Народів вдалося зруйнувати ту фальшиву єдність, яка «не мала сенсу».

Обмовляти, щоб засудити

Метод, згідно із яким було засуджено Ісуса Христа, апостола Павла, первомученика Степана та всіх інших мучеників, є дуже популярний також і в наші дні. Папа підкреслив, що теж і в наш час стаємо свідками того, як люди дозволяють собі обмовляти інших, щоб їх засудити. Ось наприклад, у громадському чи політичному житті, коли хтось хоче спричинити державний переворот, заанґажовує медійні сфери, які починають обмовляти людей, керівників, забруднюють інших наклепами та знеславленнями, таким чином, призводячи до перевороту у країні.

Прямувати шляхом справжньої єдності

Засудивши вдавану єдність кількох осіб, які навіть у наших парафіях дозволяють собі знеславлювати когось із спільноти, Папа наголосив на пліткуванні, яке є засобом, що вбиває. Також і на Ісуса зводили наклепи та обмовляли, чим засудили Його на смерть. На закінчення Святіший Отець заохотив призадуматись над нашим великим покликанням: єдністю з Ісусом, з Отцем. Ми повинні прямувати саме цією дорогою справжньої єдності, адже вона є шляхом, який нам вказав сам Христос.