Папа: Лише особиста зустріч з Ісусом надає повноту нашому життю

«Як і під час урочистості Богоявління і Хрищення Ісуса, так і євангельська розповідь сьогоднішнього дня (пор. Ів. 1, 35-42) пропонує тему “явління” Господа. Цього разу Іван Христитель вказує своїм учням на Нього як на “Агнця Божого”, запрошуючи їх таким чином слідувати за Ним», – мовив Папа Франциск, розпочинаючи недільне повчання перед проказуванням Богородичної молитви «Ангел Господній» з побожними туристами та паломниками Вічного Міста, які зібрались на площі святого Петра ополудні 14 січня 2018 року, підкреслюючи те, що тепер також і ми сьогодні покликані слідувати за Тим, Кого ще нещодавно споглядали у вифлеємській стаєнці. З цієї нагоди Святіший Отець заохотив кожного перевірити шлях віри  своєму щоденному житті, що проходить у динаміці між Богоявлінням та наслідуванням, між явлінням та покликанням.

Глава Католицької Церкви підкреслив, що євангельський уривок, призначений Римо-Католицькою Церквою на цей день, вказує на головні характеристики шляху віри учнів усіх часів, також і нас, що бере свій початок від запитання Ісуса Христа: «Чого шукаєте?» (Ів. 1, 38). Це ж саме запитання Спаситель скеровує до Марії Магдалини, яка в день Воскресіння прийшла до гробу Учителя (див. Ів. 20, 15). Кожна людина протягом свого життя перебуває у пошуках: шукає щастя, шукає любові, доброго та повноцінного життя. «Бог-Отець дав нам усе це в Своєму Сині Ісусі», – наголосив проповідник.

Як зазначив Папа, в цих пошуках основну роль відіграє правдивий свідок, тобто людина, яка попередньо пройшла цей шлях і зустріла Господа. В Євангелії тим свідком є Іван Христитель. Саме тому він міг вказати двом своїм учням на Ісуса, заохочуючи їх слідувати за Христом. Лише особиста зустріч із Спасителем і Його слова «прийдіть та подивіться» уможливили тим двом учням розпочати їхній шлях віри та учнівства. Папа наголосив, що кожен із нас може реалізувати багато речей, мати великий життєвий досвід, зустріти на своєму шляху багатьох людей, але лише наша особиста зустріч з Ісусом Христом може надати нашому життю повного значення та вчинити плідними наші плани та ініціативи.

«Недостатньо створювати собі образ Бога на основі почутого; необхідно вирушати на пошуки Божественного Вчителя та йти туди, де Він перебуває», – мовив Папа, зазначаючи, що життя віри саме в тому бажанні бути з Господом, шукаючи того місця, де Він перебуває. «Це означає, що ми покликані перевищити релігійність як звичку чи очевидність, оживлюючи зустріч з Ісусом у молитві, в медитації над Словом Божим та в частій участі в Святих Таїнствах, аби бути з Ним і приносити плід завдяки Йому, Його допомозі, Його благодаті».

Після проказування молитви «Ангел Господній» Святіший Отець нагадав, що того дня відзначався Всесвітній день мігранта й біженця, і що з цієї нагоди він вранці відслужив Святу Месу з мігрантами й біженцями, які проживають у Римській дієцезії. В цьому контексті Глава Католицької Церкви повідомив, що з огляду на душпастирські причини, відтепер такий день відзначатиметься у другу неділю вересня. Отож, наступний, 105-й Всесвітній день мігранта й біженця, припадатиме на 8 вересня 2019 року.

Згадуючи Апостольські відвідини Чилі та Перу, що розпочнуться в понеділок 15 січня, Його Святість звернувся з проханням супроводити його молитвою у цій Апостольській подорожі.