Глава УГКЦ у Литві: “Ми всі є дітьми однієї і тої самої Церкви, яка вертається до Вільнюса, як до свого рідного дому”

У неділю, 12 листопада, у Василіянському храмі Пресвятої Тройці у Вільнюсі, Блаженніший Святослав, очолив Архієрейську Божественну Літургію, з нагоди відзначення 400-ліття Василіянського Чину св. Йосафата.

Разом з Главою УГКЦ, у святкуваннях взяли участь: владика Василій (Тучапець), Екзарх Харківський, Протоархимандрит Василіянського Чину Св. Йосафта Всесвітліший отець Ґенезій Віомар ЧСВВ, Настоятель Василіянського монастиря у Вільнюсі о. Вінкентій Пелих ЧСВВ, Протоігумени Василіянських Провінцій: о. Йоан Школик ЧСВВ (Провінція Найсвятішого Спасителя в Україні), о. Миколай Козіцький ЧСВВ (Провінція Покрови Пресвятої Богородиці у Польщі), о. Андрій Белеканич ЧСВВ (Провінція Св. Миколая в Україні), Ректор Василіянського Інституту Філософсько-Богословських студій (Львів-Брюховичі) о. Пантелеймон Трофімов ЧСВВ, а також настоятелі та ієромонахи з різних Василіянських монастирів.

Блаженніший Святослав розпочав свою проповідь зі словами привітань та подяк усім присутнім, зокрема і представникам державних органів різних рівнів Литви, які завітали до Василіянського храму Пресвятої Тройці з нагоди українського міжнародного греко-католицького свята.

“Сьогодні цей храм тепло обіймає в такому холодному кліматі усіх своїх дітей, які прибули з України, Білорусії, Естонії, Латвії, Польщі, адже всі ми є дітьми однієї і тої самої Церкви. Церкви, яка вертається до Вільнюса, як до свого рідного дому. Ми відчуваємо, що зараз переживаємо особливу зустріч. Проте зустріч не лише між нами, які приїхали з різних околиць в одне місце, але ми переживаємо особливу зустріч із Живим Богом, який особисто зараз є присутній поміж нас”, – зазначив Предстоятель УГКЦ.

Варто додати, що після подячних промов, подяк та ювілейного благословення, відбулося посвячення підвального приміщення храму, де були віднайдені останки місцевих архимандритів. Крім того, Блаженніший Святослав з учасниками ювілейних заходів, відвідали місце вшанування Остробрамської ікони Божої Матері, яка знаходиться в надбрамній каплиці Вільнюса. Також цього дня відбулася урочиста академія з нагоди Василіянського ювілею у Націоанальній філармонії Литви.