Як постити під час Успенського посту? Правила посту в Українській Греко-Католицькій Церкві

Слава Ісусу Христу!

Дорогі парафіяни, вчора розпочався  Успенський піст, або Спасівка,  який триває від свята Перенесення Чесного і Животворного Хреста та Макавейських мучеників, до навечір’я Успіння Пресвятої Богородиці (включно).

Оскільки, багато вірних не знають офіційних правил посту нашої Церкви, тому інформуємо Вас про них, згідно КАНОНІВ ПАРТИКУЛЯРНОГО ПРАВА УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ, які затверджені Синодом Єпископів УГКЦ, що відбувся у Львові-Брюховичах 7-14 вересня 2014 року Божого. Правила, які стосуються Успенського посту виділені “зеленим” кольром для Вашої зручності.

 

Канон 115 партикулярного права УГКЦ (канон 882 Кодексу Канонів Східних Церков)

§ 1. Покутна практика посту, покаяння та стриманості, метою якої є надолуження за вчинені гріхи та осягнення більшої досконалості задля особистого освячення, – це найдавніша традиція Української Греко-Католицької Церкви.

§ 2. Усі вірні зобов’язані постити в такі періоди церковного року:

Великий піст і Страсний тиждень;

Петрівка – від понеділка після Неділі всіх святих до навечір’я празника Святих Верховних апостолів Петра і Павла (включно);

Успенський піст, або Спасівка, – від свята Перенесення Чесного і Животворного Хреста та Макавейських мучеників, Саломеї, їх матері, і старця Елеазара, до навечір’я Успіння Пресвятої Богородиці (включно);

Різдвяний піст, або Пилипівка, – від дня після свята Апостола Пилипа до навечір’я Різдва Христового:

  • 1) у перший день Великого посту і Страсну п’ятницю – суворий піст, тобто слід утримуватися від вживання м’ясних і молочних продуктів та яєць, а також страв, які містять ці продукти;
  • 2) у перший тиждень Великого посту і впродовж усіх днів Страсного тижня потрібно утримуватися від споживання м’ясних продуктів і страв;
  • 3) у понеділок, середу та п’ятницю інших тижнів Великого посту слід утриматися від споживання м’ясних продуктів і страв; у вівторок та четвер дозволено всі види їжі;
  • 4) в інші пости церковного року вірні зобов’язані: у середу та п’ятницю утримуватися від споживання м’ясних продуктів і страв; у понеділок вівторок та четвер дозволено всі види їжі.

§ 3. Усі вірні зобов’язані дотримуватися посту в такі дні:

  • навечір’я Різдва Христового,
  • навечір’я Богоявлення Господнього,
  • Усікновення Чесної голови святого Івана Хрестителя,
  • Всемірне Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста.

§ 4. У всі п’ятниці року, окрім випадків загальниць, храмового та дванадесятих свят, належить утримуватися від м’ясних продуктів і страв.

§ 5. У всі дні посту та періоди загальниць вірні зобов’язані утриматися від організації та участі в гучних забавах, весіллях, танцях, розвагах та інших подібних заходах.

§ 6. Стосовно звільнення від обов’язку посту потрібно дотримуватися таких положень:

1) загальницями в УГКЦ є періоди:

  • від Різдва Христового до навечір’я Богоявлення;
  • від неділі Митаря і фарисея до неділі Блудного сина;
  • від Пасхи до Томиної неділі;
  • від Зіслання Святого Духа до неділі Всіх святих;

2) немає посту в суботи, неділі та дні святкування Нового року (31.12-01.01) і Незалежності України (24.08);

3) від будь-якого обов’язку посту звільняються:

  • діти до 14 років та особи, яким виповнилося 60 років;
  • важкохворі;
  • вагітні;
  • матері після пологів і ті, що годують груддю;
  • ті, що подорожують (якщо час подорожі перевищує вісім годин);
  • ті, що важко працюють;
  • ті, що харчуються зі столу інших;
  • убогі, котрі живуть з милостині;

4) в окремих випадках звільняти від обов’язку постити може місцевий ієрарх, заохочуючи в цьому разі вірних до здійснення діл побожності та милосердя.

§ 7. Поза межами території верховноархиєпископської Церкви стосовно цього слід дотримуватися місцевих звичаїв.