Папа: Захищати життя, особливо, зранене – це обов’язок любові

Драматична історія маленького Чарлі не перестає зворушувати світ. Лондонська лікарня, в якій перебуває десятимісячне немовля, уражене рідкісною генетичною хворобою, яку лікарі вважають невиліковною, на деякий час відклала виконання рішення про відключення штучної вентиляції легень.

У п’ятницю ввечері також і Папа Франциск висловився щодо ситуації. Через його обліковий запис в соціальній мережі Твіттер італійською та англійською мовою поширене наступне повідомлення: «Захищати людське життя, особливо тоді, коли воно зранене недугою – це обов’язок любові, доручений Богом кожній людині».

Тим часом мільйони людей в усьому світі моляться за Чарлі, аби йому було дано останню надію. Завдяки міжнародному марафонові солідарності батьки зуміли зібрати кошти, необхідні для того, щоб перевезти дитину до США, аби взяти участь в експериментальній програмі лікування. Але на думку англійських лікарів – це лише надмірна терапевтична настирливість, яка лише продовжить страждання немовляти. «Ні» останній надії сказав також Європейський суд з прав людини. Батькам також відмовлено в тому, щоб забрати сина вмирати додому.

Чи не найбільше в цій історії засмучує той факт, що не шанується воля батьків, які є відповідальними за дитину. В коментарі для Радіо Ватикану проф. Франческо Белетті, який очолює Центр студій на тему сім’ї, зазначив, що ми є свідками жахливих подій. Адже ми очікуємо втручання держави в тому випадку, коли батьки не дбають про дитину. Але в даному випадку, коли батьки надзвичайно побиваються за сина, зібрали кошти на так звану «подорож надії» до США, держава вирішує долю дитини замість них.

«В усіх Деклараціях про права людини та дитини заявляється про те, що батьки є носіями повної і непорушної відповідальності. Тут, натомість, батьки зробили все для своєї дитини, а держава пропонує їм культуру смерті. Такий стан речей – абсолютно неприйнятний».